Få offerter på billig el från flera elbolag
- 1Berätta var du behöver ett nytt elavtalVi skickar din förfrågan till flera elbolag samtidigt
- 2Få offerter på el från flera olika företagDu får en överblick över elmarknaden och ser hur mycket pengar du kan spara på att byta elavtal
- 3Välj det erbjudande som ger dig den billigaste elenEfter att du valt det billigaste elavtalet ordnar elleverantören resten åt dig.
Kolla om du kan spara pengar
Flera elleverantörer konkurrerar om att ge dig det billigaste elavtalet. Tjänsten är kostnadsfri och icke bindande.
- 1Berätta var du behöver ett nytt elavtalVi skickar din förfrågan till flera elbolag samtidigt
- 2Få offerter på el från flera olika företagDu får en överblick över elmarknaden och ser hur mycket pengar du kan spara på att byta elavtal
- 3Välj det erbjudande som ger dig den billigaste elenEfter att du valt det billigaste elavtalet ordnar elleverantören resten åt dig.
FÅ ERBJUDANDEN FRÅN ELFÖRETAG SOM VI SAMARBETAR MED
Dagens elpris nu
Område | Spotpris Ändring det senaste dygnet | Ändring det senaste dygnet | |
---|---|---|---|
| | | |
| | | |
| | | |
| | |
Jämför och välj det bästa elavtalet
Vi har samlat allt du behöver veta för att du enkelt ska få billig el och det bästa elavtalet.
Elpriset varierar ofta från säsong till säsong och påverkas även av andra yttre faktorer. Men det betyder inte att du måste behålla ett dyrt elavtal. Det är många som kan spara pengar på att jämföra elavtal hos flera elleverantörer.
Även om du har den billigaste elen så kan du inte vara helt säker förrän du jämfört elföretagen. Det kostar inget att jämföra elavtalen och heller inte att byta elleverantör.
Du har alltså ingenting att förlora på att ta en titt på vem som erbjuder billigast el. Och om det visar sig att du redan har det lägsta elpriset så har du åtminstone fått det bekräftat.
Hur sätts priset på elen?
Priset på el baseras på tillgång och efterfrågan. Tillgången är hur mycket el som produceras i Sverige, men även i andra länder. Tillgången kan även påverkas av klimatet och hur mycket som exporteras till utlandet eller om man utför uppgraderingar och underhåll.
Efterfrågan styrs av elförbrukningen till användarna. Om det är en kall vinter behöver många använda mer el för uppvärmning. Om vattennivåerna är låga i vattenkraftverken till följd av en torr höst kommer priset att pressas upp.
På den nordiska elmarknaden bestäms elpriserna på elbörsen Nord Pool. Här säljs elen till den som betalar mest för den.
Elpriset varierar under dygnet men bestäms en dag i förväg.
Elbörsen Nord Pool
Som regel är det elleverantörerna som köper el på elbörsen, men den är även öppen för andra aktörer.
Elföretagen säljer elen till dig via ett elavtal. Vilket avtal du väljer påverkar priset du betalar. De vanligaste avtalen är spotpris, fast pris och rörligt elavtal.
Eftersom elföretagen har kostnader för att leverera elen till kunderna tar de ut en avgift. Det innebär att om ditt elavtal följer priserna på elbörsen finns extra tillägg och andra avgifter som du kan spara på.
Oberoende av ditt elavtal måste du även betala nätavgift. Denna går inte att byta eftersom det endast är en nätleverantör i ett område som får koncession.
Billigare el med eller utan bindningstid?
Elleverantörer och bindningstid är inte helt okända begrepp. När du är på jakt efter el finns nämligen flera aktörer som erbjuder elavtal med bindningstid. Frågan är därmed om du har ett elavtal där du är bunden över en viss period.
Läs därför igenom ditt elavtal noga och kontrollera om du får en brytavgift om du säger upp ditt elavtal. Har du ett fast pris så har du garanterat en bindningstid.
Då kan det vara värt att överväga att behålla avtalet tills det går ut, om brytavgiften är hög.
Nätavgiften kommer du inte undan
Oavsett vilken elleverantör du väljer kommer du att få en elräkning som består av både el och nätavgift. Det är hur mycket el du använder och var du bor som bestämmer hur dyr nätavgift du måste betala.
Önskar du reducera nätavgiften? Då måste du fokusera på att sänka din elförbrukning. Ju mer ström du använder, desto mer ökar nätavgiften. I genomsnitt kommer nätavgiften att utgöra runt 30 % av din elräkning.
Vilket elavtal ska du välja?
Det finns normalt tre typer av elavtal som leverantörerna erbjuder. Det är spotpris, rörligt pris och fast pris. Spotpris är det avtal de flesta väljer eftersom detta är billigast över tid. Men man kan såklart se fördelar i att välja de andra också.
Rörligt pris
Rörligt pris är en typ av blandning mellan spotpris och fast pris. Priserna ändrar sig långsammare än vid spotpris, men är inte lika förutsägbara som fast pris.
Med rörligt elavtal är elföretagen skyldiga att informera dig om prisändringar två veckor i förväg. Detta gör att det blir en fördröjning i priset man betalar och därmed följer man inte marknaden lika noga.
Priset man betalar kommer då att gå upp, medan resten av marknaden går ner.
Norska konsumentverket avråder från att välja detta avtal eftersom det är dyrare. Om det är förutsägbarhet man önskar bör man hellre välja fast pris, medan spotpris är billigare på lång sikt.
Timpris
Timpris är en typ av elavtal där elpriset ändras varje timme beroende på hur efterfrågan och utbudet ser ut på elmarknaden. Priset kan vara högre när många använder el samtidigt (till exempel på morgonen eller kvällen) och lägre när färre använder el (ofta på natten).
Med ett timprisavtal kan du spara pengar om du är flexibel med din elförbrukning och kan använda elen när priset är som lägst.
Fast pris
Här betalar du samma pris för elen hela året. Det är inte säkert att det är billig el, det beror på det aktuella priset på marknaden. Är elen dyr sparar du på det, medan om den är billig kan det innebära att du betalar mer.
Spotpris är billigast på sikt, men för den som önskar sig en förutsägbar elräkning varje månad kan fast pris vara värt det. Om spotpriset en månad plötsligt stiger kommer detta för många att innebära en saftig räkning.
Väljer du ett elavtal med fast pris vet du vad du ska betala och undviker därmed ekonomiska överraskningar. Kontrollera hur lång bindningstid det fasta elprisavtalet har.