Icke-bindande och kostnadsfritt för dig

Värmepump som AC och luftkonditionering

3 fördelar med att få offerter genom oss:

 • 1
  Värmepumpen anpassas för ditt hem
  Få råd och tips vid en inspektion av yrkespersoner och spara så mycket pengar som möjligt på en luftvärmepump som vill kunna kyla ditt hus eller lägenhet.
 • 2
  Spara tid, energi och pengar
  Slipp att samla in en massa offerter själv! Eftersom värmepumpsleverantörerna konkurrerar om dig kommer du att få deras bästa priser.
 • 3
  100 % icke-bindande
  Du väljer själv om du vill acceptera något av erbjudandena eller avvisa alla.
Värmepumpar

Få erbjudanden på värmepumpar nu

Se om du också kan spara pengar på en ny värmepumpar anpassad efter dina behov. Fyll i formuläret och få kostnadsfria och icke-bindande offerter

Tjänsten är gratis och utan förpliktelser
 • 1
  Värmepumpen anpassas för ditt hem
  Få råd och tips vid en inspektion av yrkespersoner och spara så mycket pengar som möjligt på en luftvärmepump som vill kunna kyla ditt hus eller lägenhet.
 • 2
  Spara tid, energi och pengar
  Slipp att samla in en massa offerter själv! Eftersom värmepumpsleverantörerna konkurrerar om dig kommer du att få deras bästa priser.
 • 3
  100 % icke-bindande
  Du väljer själv om du vill acceptera något av erbjudandena eller avvisa alla.

Energieffektiv kylning med luftvärmepumpen som luftkonditionering (AC)

Många är redan medvetna om fördelarna med att skaffa en luftvärmepump, såsom mer energieffektiv uppvärmning och lägre elkostnader.

Men kanske inte alla vet att man kan använda luftvärmepumpen för att kyla ner på sommaren, på samma sätt som en aircondition. På så sätt kan inomhustemperaturen vara bekväm och jämn året runt.

Tekniken i luftkonditionering är i princip samma som i en omvänd luftvärmepump, så en modell kan både kyla och värma.

Därför är en luftvärmepump en bra investering året runt, och med rätt skötsel kan den hålla i många år framöver.

Kom ihåg att du inte får installera en luftvärmepump själv. Det är därför smart att få en offert för både luftvärmepump och installation samtidigt. Då kan du också få bra råd från experter om vad som passar ditt hem.

Genom att jämföra offerter från flera leverantörer kan du få en överblick över marknaden och välja en skräddarsydd lösning för dig och ditt hem.

Hur fungerar luftvärmepumpar?

När en luftvärmepump producerar varm luft för att distribueras i rummet görs detta via kretsloppet inne i värmepumpen.

Inuti värmepumpen finns ett köldmedium som växlar mellan att vara gas och flytande vätska. Det kokar vid mycket låga temperaturer, så när utomhusenheten suger in utomhusluften börjar vätskan att avdunsta.

Som gas leds köldmediet genom en kompressor. När köldmediet komprimeras ökar också temperaturen. Fläkten i innedelen blåser ut överskottsvärmen för att värma upp rummet.

Gasen kondenseras sedan och blir till vätska igen, och hela processen upprepas.

När luftvärmepumpar används som luftkonditionering reverseras denna process.

Då absorberar innedelen värme från rummet och flyttar ut den genom utomhusenheten. Det som blåses ut i rummet igen har kyldes genom kondensatorn.

Energiförbrukning när du använder en värmepump på sommaren

Hur mycket kostar det att använda värmepumpen som luftkonditionering? Det beror på hur mycket energi värmepumpen använder för att kyla luften, alltså kyleffekt.

För att se hur effektiv kylkapacitet en värmepump har kan du titta på något som kallas SEER. Det står för Seasonal Energy Efficiency Ratio och indikerar hur energieffektiv pumpen är när den kyls under en säsong.

Ju högre SEER-värdet är, desto mer effektiv är värmepumpen för att kyla. Med andra ord får du mer kylning per krona, vilket kan leda till lägre elkostnader.

Men det är viktigt att notera att om du inte tidigare har spenderat pengar på kylning, kommer din förbrukning naturligtvis att öka om du plötsligt börjar använda det.

Den billigaste elen är den du inte använder, men en värmepump med högt SEER-värde kommer åtminstone att använda mindre el för att ge dig en bekväm inomhustemperatur under varma sommardagar.

Fördelar med att använda värmepumpen som AC/luftkonditionering

Eftersom värmepumpen som luftkonditionering absorberar värme från rummet och kyls ner luften som sedan distribueras runt i rummet, kommer den faktiskt att kyla ner luften.

Om du investerar i en bra värmepump och sköter den ordentligt, kommer du att ha energieffektiv kylning under många år.

Här är några fördelar med att använda värmepumpen til luftkonditioneringen:

 • Värmepumpen kyler faktiskt ner luften, medan en fläkt bara cirkulerar luften i rummet.

 • Du kan stänga fönstren, vilket är fördelaktigt om det är mycket buller utanför.

 • Inomhusluften blir bättre eftersom värmepumpen vanligtvis filtrerar luften.

 • Det finns tysta modeller som du kan ha i sovrummet och förbättra din sömnkvalitet.

 • Bra energieffektiv uppvärmning under vintern

Vissa modeller har inbyggt WiFi, vilket gör att du kan styra värmepumpen via mobilen

Vill du hitta en lösning som passar dig? Fyll i formuläret och få offerter från flera värmepumpsleverantörer samtidigt. Du väljer det bästa alternativet. Alla offerter är helt obindande, och vår tjänst är gratis.

Glöm inte vintern under varma sommardagar

Vintern kommer alltid till landet, och det är viktigt att värmepumpen ger effektiv uppvärmning under vintern och samtidigt kyler ner luften under varma sommardagar.

Värmepumpen har flera fördelar, men att ge mer energieffektiv uppvärmning är den främsta. Den kan spara pengar när kylan är som värst.

Det finns också värmepumpar som endast kan kyla och kan vara något att överväga om du till exempel har vattenburen värme och bara vill ha effektiv luftkonditionering.

Men när du väl investerar i en värmepump är det bra att tänka på att uppvärmning kan stå för cirka 60 procent av hushållets totala elförbrukning under vintern. Därför kan det finnas mycket att spara genom att skaffa en värmepump.

För att se hur energieffektiv en värmepump är för uppvärmning, bör du titta på något som kallas SCOP. Det står för Seasonal Coefficient of Performance, även känt som årsvärmefaktor.

Ju högre SCOP-värde, desto mer effektiv kan den värma, men vilken värmepump som passar dina behov beror på ditt hem och klimatet där du bor.

Det bästa är att få hjälp av experter inom värmepumpar. Genom att få leverantörer att komma och ge sina erbjudanden kan du få en översikt över vad som finns på marknaden och få rådgivning om vad som passar dig.

Hur mycket kostar en värmepump som kan användas som luftkonditionering?

De flesta moderna luft-luft-värmepumpar kan användas som luftkonditionering. Priset på en värmepump varierar beroende på modell och storlek. Dessutom måste du räkna med installationskostnaden.

Det är svårt att säga exakt hur mycket det kommer att kosta dig eftersom olika hus har olika behov.

Att ha rätt dimensionerad värmepump är viktigt. Om du har en för liten värmepump kommer den att ha svårt att hålla huset varmt och använda onödig mycket el.

Om du däremot har en för stor värmepump kommer den att använda onödig mycket el för att värma upp huset.

Värmepumpen bör vara rätt dimensionerad även när du använder den som luftkonditionering.

Eftersom värmepumpar är en investering bör du inte skynda dig att välja rätt. Genom att få flera leverantörer att komma och ge sina erbjudanden får du enkelt en översikt över vad värmepumpen och installationen kostar.

Vanligast med luft-luft-värmepumpar | luftkonditionering

Luft-luft-värmepumpar är den vanligaste typen av värmepump av en anledning. De är mycket enklare att installera än andra typer av värmepumpar, det finns flera modeller att välja mellan och priset är lägre.

En luft-luft-värmepump hämtar värme från luften, men det finns också vätske-vatten-värmepumpar. Dessa fungerar på samma sätt, men hämtar värmen från bergvärme, sjövärme eller jordvärme.

Dessa används främst i samband med vattenburen värme. Då distribueras varmt vatten runt i bostaden och värmer upp den. De är vanligtvis placerade under golvet, men kan också användas i radiatorer.

Om du vill använda en vätske-vatten-värmepump för att kyla behöver du fläktkonvektorer som tillbehör. Dessa placeras på väggen eller i taket och blåser ut kyld luft i rummet.

En vätske-vatten-värmepump är betydligt mer stabil och värmer mycket effektivt även under de kallaste dagarna. De är också betydligt dyrare att installera eftersom det oftast krävs grävning och borrning. Dessutom behöver du ha vattenburen värme i hemmet eller investera i det.

Jämför erbjudanden om värmepumpar från flera leverantörer

Om du har bestämt dig för att skaffa en värmepump och dra nytta av dess många fördelar är det en bra idé att få offerter från flera leverantörer samtidigt.

Det är viktigt att komma ihåg att det är olagligt att installera en värmepump själv. Du behöver hjälp från auktoriserad personal för att göra det.

Därför är det klokt att få offerter både på värmepumpen och installationen och samtidigt kunna rådfråga experter tidigt i processen. På så sätt kan du vara säker på att du får rätt värmepump som uppfyller dina behov.

Det är också avgörande att hitta rätt värmepump som är dimensionerad för din bostad och lämpad för klimatet där du bor. På så sätt kan du få et produkt som får ut det mesta av din investering.

Du kan enkelt få offerter från flera leverantörer samtidigt genom att fylla i vårt formulär, som finns högst upp på sidan. Vår jämförelsetjänst är gratis att använda, och alla offerter du får hos oss är helt utan förpliktelser.

Få erbjudanden på värmepumpar nu
Se om du också kan spara pengar på en ny värmepumpar anpassad efter dina behov. Fyll i formuläret och få kostnadsfria och icke-bindande offerter

Få erbjudanden på värmepumpar nu

Se om du också kan spara pengar på en ny värmepumpar anpassad efter dina behov. Fyll i formuläret och få kostnadsfria och icke-bindande offerter
Betygsätt vår tjänst
Betygsätt den här tjänsten genom att klicka på det antal stjärnor du tycker att vi förtjänar.