Luftvärmepump för kyla
3 fördelar med att få offerter genom oss:
- 1Värmepumpen anpassas för ditt hemFå råd och tips vid en inspektion av yrkespersoner och spara så mycket pengar som möjligt på en luftvärmepump som vill kunna kyla ditt hus eller lägenhet.
- 2Spara tid, energi och pengarSlipp att samla in en massa offerter själv! Eftersom värmepumpsleverantörerna konkurrerar om dig kommer du att få deras bästa priser.
- 3100 % icke-bindandeDu väljer själv om du vill acceptera något av erbjudandena eller avvisa alla.
Få erbjudanden på värmepumpar nu
Se om du också kan spara pengar på en ny värmepumpar anpassad efter dina behov. Fyll i formuläret och få kostnadsfria och icke-bindande offerter
- 1Värmepumpen anpassas för ditt hemFå råd och tips vid en inspektion av yrkespersoner och spara så mycket pengar som möjligt på en luftvärmepump som vill kunna kyla ditt hus eller lägenhet.
- 2Spara tid, energi och pengarSlipp att samla in en massa offerter själv! Eftersom värmepumpsleverantörerna konkurrerar om dig kommer du att få deras bästa priser.
- 3100 % icke-bindandeDu väljer själv om du vill acceptera något av erbjudandena eller avvisa alla.
Fördelar med att använda en luftvärmepump för kylning
Att kunna använda en luft-luftvärmepump för både kylning och uppvärmning gör den till en bra investering året runt.
Att använda värmepumpen för kylning har flera fördelar:
-
Mycket effektivare kylning än en fläkt (en fläkt flyttar bara luften, den kyler den inte)
-
Du bidrar till miljön med en värmepump
-
Använder mindre energi än traditionell luftkonditionering
-
Kylning med en värmepump kostar oftast mindre än vad många tror Uppnå en härligt svalt hem idag
Energibesparande luft-luftvärmepump
En luft-luft-värmepump använder vanligtvis mellan 200 och 1200 W. I genomsnitt kan de använda cirka 400 W. Hur du använder värmepumpen och hur vädret är under året kommer att påverka energiförbrukningen.
Exempel på beräkning av elförbrukning för värmepump:
Elpriserna är vanligtvis lägre under sommarhalvåret än på vintern. Enligt statistik från SSB har genomsnittspriset de senaste 5 åren varit cirka 80 öre/kWh.
Om du kyler ner ditt hem i 10 timmar varje dag från maj till september (ungefär 60 dagar och totalt 600 timmar) kommer detta att kosta dig så lite som cirka 192 kr - bara lite över 3 kronor per dag för 10 timmars kylning.
Hur kom vi fram till detta?
Värmepumpen använder i detta exempel totalt 400 W, vilket ger 400 W ⋅ 600 timmar = 240 000 Wh = 240 kWh.
Vad måste du betala för elförbrukningen för kylningen under perioden när elpriset är 80 öre per kWh?
240 kWh ⋅ 80 öre/kWh = 19 200 öre = 192 kronor
192 kronor / 60 dagar = 3,2 kronor per dag
Bästa inställningar för att kyla huset
Först och främst måste du ha en kondensslang på insidan av värmepumpen som leder ut till utedelen innan du använder funktioner for att kyla. Om du inte har det kan du riskera att få vatten på golvet.
Inställningarna för kyla/uppvärmning ändras enkelt med hjälp av fjärrkontrollen. Kolla in "Mode" -funktionen på din fjärrkontroll för att se vilka inställningar du har.
Även om automatisk inställning (auto) vid första anblick kan verka som det enklaste sättet att få rätt temperatur i ditt hus, rekommenderas det inte.
Använd istället heat (värme) eller cool (kyla) beroende på om du vill ha uppvärmning eller kylning.
Fördelar med att använda manuell inställning:
-
Du kommer att använda mindre el än vad automatisk inställning gör
-
Lägre fläkthastighet, vilket betyder mindre buller
-
Mer stabil rumstemperatur med bättre luftfördelning i rummet
Optimal användning av värmepumpen:
På sommaren är skillnaden mellan inomhus- och utomhustemperaturen mindre än på vintern. Därför behöver du inte låta värmepumpen gå kontinuerligt, utan du kan justera temperaturen när behovet uppstår.
På vintern däremot är skillnaderna i temperatur större, och det lönar sig att låta den gå jämnt hela tiden. Om du stänger av värmepumpen på vintern måste den arbeta hårdare för att snabbt komma upp i normal rumstemperatur. Detta kan använda mycket energi, skapa mer buller (på grund av ökad fläkthastighet), påverka livslängden negativt och kan bli en dyrare lösning än om du bara låter den gå i en jämn och stabil takt.
Olika typer av kylapparater för varma dagar
Du har säkert upplevt den brännande värmen som smyger sig in i ditt hem under varma sommardagar. Särskilt om du har ett trähus är du extra mottaglig för solvärme. Så, vilken apparat kyler mest effektivt? Fläkt, luftkonditionering eller luft-luftvärmepump?
Många fläktar har rykts bort från butikshyllorna när sommarvärmen verkligen slår till. Men en fläkt kyler inte luften - den bara flyttar på den. En fläkt är alltså inte lika effektiv som en värmepump eller traditionell luftkonditionering.
Om du vill spara pengar på energiförbrukningen är värmepumpen i slutändan det bästa alternativet. I formuläret nedan får du offerter på värmepumpar från olika leverantörer.
Då får du enkelt överblick över vad som finns på marknaden och kan välja den bästa pumpen till det bästa priset.